Opleiding Coachen met Honden

 • Wil jij leren hoe je kunt coachen met je hond als spiegel?
 • Ben je benieuwd naar de manier waarop jouw hond en jij elkaar als team beïnvloeden?
 • Ben je nieuwsgierig naar verschillende coachtools om je gereedschapskist als coach of begeleider aan te vullen?
 • Heb je zin om met een kleine groep intensief te leren, te ervaren en te oefenen met coachen?
 • Sta je open voor een intuïtieve benadering vanuit het coachvak?

Dan past de opleiding Coachen met Honden helemaal bij jou!

In deze opleiding leiden we je op voor het beroep Coach met Hond. Een praktische opleiding waar theorie en praktijk in balans zijn en die je samen met je hond volgt. De opleiding leert je over het vak coaching en welke rol de hond in de coaching kan vervullen. Als jij je hond in wilt zetten bij je werk als begeleider of coach en je hebt zin in vier leerzame, diepgaande en ontspannen weekenden samen met jouw hond op een hele inspirerende plek op de Veluwe in Nederland, geef je dan op voor deze unieke opleiding.

Zet jouw hond in als spiegel en leermeester

Vier weekenden lang leer je bewust coachen én word je gecoacht samen met je hond, hoe gaaf is dat? Op een inspirerende plek in Nederland kom je tot mooie leerervaringen die jou helpen om je het vak eigen te maken. Door actieve, inspannende en ontspannende oefeningen leer je ook veel over de verstandhouding met je eigen hond. Je ontwikkelt en verdiept jezelf in het coachvak. De aandacht ligt hierbij op jouw persoonlijke ontwikkeling. Jouw hond is jouw leermeester en spiegel in dit proces. 

Honden zijn fantastische leermeesters omdat ze direct en spontaan reageren op verbale en non-verbale communicatie. Ze spiegelen hoe je in je vel zit en hoe je met hen omgaat. Daarom is het fijn om met hen samen te werken als co-coach. Om deze samenwerking uit te kunnen leggen aan anderen maken we onder andere gebruik van de metafoor van de roedel, inzichten over emotionele resonantie van dieren en de begrippen differentiële en integratieve druk uit de systemische coaching. Je leert hoe je dit inzet in de begeleiding van mensen.

Een greep uit het programma

 • Coach-de-coach-sessie(s), jij wordt gecoacht terwijl je coacht. We delen gevoelens en gedachten met elkaar, communiceren in volstrekte openheid, intimiteit en vertrouwelijkheid.
 • Aandacht voor je coachhouding, waarbij je intuïtie het voornaamst instrument is.
  Denk aan observeren en luisteren vanuit je centrum en het stellen van inzichtvragen op basis van je eigen emotionele gewaarwording in contact met de ander.
 • Communicatie- en lichaamshouding om jezelf en de ander te laten ontdekken hoe jouw hond reageert.
 • Verhelderende werkvormen, zoals systemische opstellingen en lichaamsgericht werk om meer te ontdekken over de emotionele binnenwereld en de rol van jouw hond als spiegel voor anderen.
 • Ontspanningsoefeningen voor mens en dier om aandacht voor de invloed van rust en stilte te ontwikkelen.
 • Je leert te vertrouwen op je intuïtieve communicatie. We onderzoeken waar jij je sensitiviteit krachtiger kunt inzetten als je grootste talent.
 • Jouw persoonlijke leerwensen bepalen de andere onderwerpen die we uitdiepen. Wij stellen onze goedgevulde gereedschapskist tot jouw beschikking.

Leerdoelen

 • Inzicht in veranderprocessen en beïnvloeding daarvan.
 • Bewustwording omtrent weerstanden tegen verandering.
 • In staat om eerlijke en opbouwende feedback te geven.
 • Kennis van en toepassing van motiverende gesprekstechnieken.
 • Kennis van en inzicht in coachhoudingen en flexibele inzet daarvan.
 • Oordeelt niet maar baseert interventies op gedrag en feiten.
 • Respectvol samenwerken met de hond.
 • Inzicht in eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen bij het coachen.

Resultaat

Na de opleiding Coachen met honden:

 • Heb jij inzicht in jezelf en weet je hoe je jouw intuïtie in je werk en in je samenwerking met jouw hond maximaal inzet.
 • Herken jij stresssignalen bij de hond en reageert daar actief op.
 • Zie jij de mogelijkheden en beperkingen bij het inzetten van jouw eigen hond en handel je daarnaar ten behoeve van het welzijn en de veiligheid van hond en mens.
 • Heb jij geoefend om verschillende coachinstrumenten toe te passen en weet je deze in te zetten in jouw werk.
 • Durf jij met zelfvertrouwen jouw authentieke aanpak neer te zetten.
 • Ken jij de rol van jouw hond in jouw (werkende) leven.
 • Heb jij een unieke ontwikkeling doorgemaakt in de samenwerking met jouw hond.

De meeste honden zijn prima in staat om deel te nemen aan onze activiteiten. We zorgen voor rust en ruimte. Twijfel je en wil je met ons overleggen? Neem dan contact met ons op. 

Locatie en kosten

De vier blokken van de opleiding Coachen met Honden vinden plaats in het hart van Nederland, op de Veluwe. In het landhuis voel je je direct thuis door een warm en sfeervol interieur, met een ruime living met houtkachel en grote eettafel. Het huis is zeer geschikt voor groepen. Er zijn 11 bedden beschikbaar, verdeeld over 5 slaapkamers. De bedden kunnen uit elkaar geplaatst worden, waardoor je echt je eigen slaapplek hebt. De sfeervolle inrichting van het huis en de natuurlijke ligging nodigen je uit om thuis te komen bij jezelf. Naast de slaapplekken in het huis biedt de locatie de mogelijkheid om er met je tent, caravan of camper te overnachten.

De basisopleiding

De basisopleiding Coachen met Honden bestaat uit vier weekenden, een eindopdracht en een schriftelijk examen. Hierna kun je als coach met je hond werken (vrij beroep). Je kunt je niet registreren in het AAI kwaliteitsregister (AKR). Kosten: € 2.850,- excl. B.T.W.

De thesis-opleiding

De thesis-opleiding bestaat uit vier weekenden, een eindopdracht, een schriftelijk examen, een stage en het schrijven van een eindwerkstuk (thesis). Hierna kun je je als AAC-level-3-professional in het AAI kwaliteitsregister (AKR) laten registreren. Daarmee ben je verbonden aan een internationaal kwaliteitskeurmerk, heb je verplichtingen tot bijscholing en supervisie (deskundigheidsbevordering/accreditatiepunten) en heb je mogelijk in de toekomst meer kans op vergoedingen vanuit de zorgverzekering voor je cliënten. Dit laatste is nog niet gerealiseerd, maar zal gekoppeld worden aan erkende registratie van zowel opleiders als professionals in het werkveld. Kosten: € 3.450,- excl. B.T.W.

Genoemde bedragen zijn inclusief de overnachtingskosten voor jou en jouw hond en de maaltijden, op basis van een twee- of driepersoonskamer. We starten op vrijdagmiddag om 17:00 uur en nemen op zondagmiddag om 16:00 uur weer afscheid van elkaar.

Voorwaarden

De opleiding Coachen met Honden wordt gegeven op hbo-niveau en is een volledige, complete coachopleiding. Van deelnemers wordt werkervaring of opleiding gevraagd op mbo+ of hbo-niveau, waarbij het niet noodzakelijk is dat deelnemers een vooropleiding hebben gericht op zorg of welzijn. Jouw hond is +/- 1 jaar oud, beschikt over de basis van sociaal gedrag, is gezond en geschikt om in een groep te functioneren.

Je deelname is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling, je ontvangt hiervoor een factuur. Tot 12 weken voor aanvang van de opleiding kun je annuleren. Wel ben je dan € 100,- administratiekosten verschuldigd. Annuleer je binnen 12 weken voor de start van de opleiding dan is restitutie van het bedrag niet meer mogelijk. Je kunt dan wel deelnemen aan de volgende leergang.

Download hier de brochure opleiding CmH 2022 met meer informatie over de opleiding en de verschillen tussen thesis- en basistraject.

Data en reserveren

Lesdata 2023:

Voor deze groep is nog 1 plek beschikbaar!
Blok 1: 3 t/m 5 februari
Blok 2: 10 t/m 12 maart
Blok 3: 14 t/m 16 april
Blok 4: 12 t/m 14 mei

Voor deze groep zijn nog 6 plekken beschikbaar!
Blok 1: 25 t/m 27 augustus
Blok 2: 22 t/m 24 september
Blok 3: 27 t/m 29 oktober
Blok 4: 24 t/m 26 november

* Vermeld bij de aanmelding de periode waarin je wilt deelnemen.

Wat anderen zeggen

Jacqueline

“Alles bij elkaar vond ik het een hele mooie, leerzame, gezellige en boeiende opleiding. Er is een prettige manier van lesgeven die ervoor zorgt dat ook de theorieboeiend blijft. Waardevolle afwisseling tussen theorie en praktijk.”

Maaike

“Aanrader! Hele fijne plek in de natuur, comfortabele slaapgelegenheid en heerlijk eten. De coaches vullen elkaar goed aan en hebben beide veel kennis in huis. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk.”

Judith

“De opleiding is een goede combinatie van leren, activiteit en ontspanning. Het is ook heel bijzonder om te zien hoe de honden zich hierin mengen.”